Hakendover: het mooiste dorp van Vlaanderen?

donderdag 20 maart 2008

Dertienmaal

Legende

Op het einde van de 7e eeuw besloten drie maagden in Hakendover een kerk te bouwen voor de Heilige Zaligmaker. De bouwwerken gingen van start, maar telkens werd ’s nachts afgebroken wat er de dag voordien door de arbeiders was gemetseld. Ten einde raad vroegen de maagden raad aan God. In het putje van de winter kwam een engel langs die hen leidde naar de plek waar God zijn kerk wilde bouwen. Ondanks de winter en de sneeuw stond de plaats in volle bloei. In een boom (spikdoorn, hagedoorn, meidoorn...) zat een vogel met een brief van God in zijn bek: "Op deze plaats wil ik mijn kerk bouwen." De Drie Maagden wierven twaalf arbeiders aan, Christus zou de dertiende zijn. Slechts waalf haalden hun loonzakje op, maar op de bouwwerf was steeds een dertiende arbeider aanwezig. Toen de kerk klaar was, wilden bisschoppen de kerk wijden ondanks het feit dat ze reeds door de "Goddelijke Zaligmaker" zelf gewijd was. Ze werden bestraft voor hun ongeloof: een werd verlamd, de andere blind. Zij kregen berouw en hun gezondheid werd hersteld.

Dertienmaalbedevaart

Tijdens de nacht van 16 op 17 januari wordt de weg tussen de kerk van de Goddelijke Zaligmaker in Hakendover en de Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Steenkapel in Grimde (waar de drie maagden zouden begraven liggen) dertien maal afgelegd.
Sinds de tweede wereldoorlog start het dertienmaal reeds op de middag. Om middernacht wordt het dertienmaal afgesloten met een benedictie in de kerk.
Wie 13 jaar het dertienmaal volledig aflegt, krijgt een dertienmaalpenning en vroeger ook een Dertienmaaldiploma.

Uiteraard legt niet iedere bedevaarder de 13 toeren af. De oudere generatie gaat in groep en legt één toer af. De echte doorzetters stappen door en leggen tegen middernacht nagenoeg een volledige marathon af.

Geen opmerkingen: