Hakendover: het mooiste dorp van Vlaanderen?

donderdag 20 maart 2008

Hoeve Bosschellen

De hoeve Bosschellen op de grens van Hakendover met Wommersom is een imposante vierkantshoeve uit de 18e eeuw. Toch gaat de geschiedenis van dit gebouw nog veel verder terug in de tijd...

In de 13e eeuw werd de hoeve opgericht met toestemming van de hertogen van Brabant. Ze hoorde toe aan de ridders van de Orde van Malta. Het Huis van Walsberghe en Gheusenhoven beheerde de hoeve Bosschellen. Toen de ridders omstreeks 1550 de Curia Beati Johannis te Walsbergen verlieten werd het beheer overgedragen aan de commandeur van Chantraine. De kapel op de hoeve (1686) is toegewijd aan Sint-Jan van Jeruzalem, beschermheilige van de orde van Malta. Op zon- en feestdagen droeg de onderpastoor van Hakendover hier de mis op. De hoeve was grotendeels uit hout en leem opgetrokken (nu nog zit er achter de bakstenen van het woonhuis een leemlaag verborgen.


Door een brand verwoest liet commandeur de Froulay de hoeve herbouwen in baksteen, arduin en gobertangesteen. Op een gedenksteen lezen we: 1736, F.L. de Froulay (commandeur, ambassadeur van de Orde van Malta). IN 1743 weerom door een brand verwoest, werd de hoeve verhuurd aan Michotte die ze herstelde. Tijdens de Franse tijd werden de gebouwen en goederen verbeurd verlaard en verkocht aan de gravin Corneet de Grez wiens zoon het later zou verpachten aan Vinken-bosch. In 1881 verkocht aan mevrouw van Herberghen kwam het door erfenis in handen van Petit. Haar zoon Paul Petit begon in 1914 met de restauratie van de gebouwen en verhuurde het drie jaar later aan César Philips. In 1952 verochten Petits kinderen de hoeve aan Remi Avermaete.

Geen opmerkingen: